Pour over

Att manuellt hälla vattnet över nån form av bryggtratt

Pour over är troligtvis den metod att brygga där det finns flest olika tekniker. 
Enkelt förklarat så är pour over att manuellt hälla vatten över kaffet i nån form av tratt.
På den här sidan så kommer jag beskriva metoder allt eftersom jag upptäcker dem.

Detta behövs: (minimum)
Vattenkokare (eller gryta för spisen)
Bryggtratt (Melitta, V60, Kalita, Chemex etc.)
Filter (papper, metall eller tyg)

Detta är också bra att ha:
Våg
Svanhalskanna

Teknik nr 1:

Den här tekniken är enligt mig den lättaste att lyckas med och en bra teknik att börja med.

60g kaffe per liter vatten

Exemplet som följer är med 30g kaffe och 500g vatten men det går att skala upp och ner.

1. Koka vatten
2. Mät upp 30g kaffe och mal det
3. Sätt filtret i tratten och blöt det för att så bort papperssmaken
4. Häll bort vattnet som användes för att blöta filtret
5. Ta kaffe du malt och häll ner det i filtret
6. Blomma kaffet genom att hälla på 60g vatten (Dubbla vikten mot kaffet)  på kaffet och se till att allt kaffe är blött genom att virvla lite med tratten.
Vänta 30-45sek
7. Häll i 240g vatten så du har 300g (60% av totalvikten) totalt. Detta ska göras relativt fort så du får en vattenmassa som håller värmen i tratten.
8. Häll sedan sakta i resterande 200g vatten (40%) i samma takt som vattnet rinner ut på andra sidan. På det här sätter håller du en konstant volym och temperatur i tratten.
9. När 500g vatten är uppnått så snurra tratten försiktigt så du får en virvel för då lägger sig kaffet platt på botten för en jämn extraktion
10. Vänta och kolla hur lång totaltiden för bryggningen blev, bör landa nånstans mellan 3min och 3.30min
11. Njut!

 

Teknik nr 2:

Denna teknik är ett hopkok av andra tekniker jag hittat på internet så man kan nog säga att det är mitt eget recept.

Receptet funkar bäst med 20g kaffe men kan eventuellt skalas upp eller ner för att brygga större mängder. Jag skulle dock rekommendera teknik 1 för större volym.

20g kaffe till 340g vatten (96C ljusrost, 92C mellanrost och 88C mörkrost)

1. Koka vatten
2. Mät upp 20g kaffe och mal det
3. Sätt filtret i tratten och blöt det för att få bort papperssmaken
4. Häll bort vattnet som användes för att blöta filtret
5. Häll det malda kaffet ner i filtret
6. Följ receptet nedan

00:00-00:45 Blomma med 60g vatten
00:45-01:00 Quick pour 140g (upp till 200g) snurra tratten i slutet
01:00-01:15 Vänta
01:15-01:45 Slow pour 140g (upp till 340g) Snurra tratten i slutet
01:45-02:30 drawdown

7. Njut!