Bryggtips

Att brygga kaffe kan för nån betyda att ösa kaffe från ett paket och ner i ett filter och trycka på on. Men att brygga kaffe kan också vara nånting man tar sig tid med och lägger kärlek på. Här kommer jag skriva lite tips om de olika metoderna som jag använder mig av. Eftersom kaffe har olika densitet beroende på rostgrad och vart det är odlat så kommer jag använda mig av gram per liter istället för mått per kopp.

Kaffet i koppen består av två saker. För det första så är det självklart det kaffet som du bryggt med och för det andra så är det vatten. Eftersom det är ett rätt enkelt recept så rekommenderar jag att använda bra kaffe och gott vatten. Har man inte gott vatten i kranen finns olika alternativ för att få bra vatten. Antingen får man köpa vatten på flaska eller så det jag skulle rekommendera att köpa en filterkanna och filtrera sitt vatten.

Har man ingen kaffekvarn så ska man fundera på att skaffa sig en. Om det inte är ett alternativ så köp kaffet nånstans där de kan mala det åt dig på beställning.

Terminologi:

  • Blomma kaffet – Att täcka kaffet med en liten mängd vatten för att co2 ska frigöras från kaffet.
  • Drawdown – Den tid det tar för allt vatten att rinna igenom till kannan.
  • Klarna – När kaffet sjunker till botten vid användning av t.ex. franskpress eller kokkaffepanna.